Slik bygger du et nullutslippshus

Det er fullt mulig å bygge et miljøvennlig nullutslipp-hus hvor betong utgjør mest mulig av byggeelementene. Men før du setter i gang så er det et par ting du må være klar over.

Noe av det viktigste du må bestemme deg for, er hvilken type miljøvennlig hus du vil bygge? Det finnes nemlig ikke bare èn type miljøvennlig hus, men en hel rekke forskjellige.

Aktivhus

Aktivhus er kanskje den vanligste formen for miljøvennlige hus som er i bruk i dag. Målet med aktivhus er å spare miljøet mest mulig, innenfor visse rammer.

Aktivhus fokuserer på effektivisering ved oppgaver som ventilasjon, elektrisitet og isolasjon. Altså er aktivhus en betegnelse for et hus som benytter seg av god, naturlig ventilasjon, og har solcellepaneler eller annen miljøvennlig form for elektrisitet. Huset har vanligvis veldig gode ventilasjonsløsninger, slik at minst mulig strøm blir brukt på oppvarming.

Hvis du har lyst til å spare miljøet, men helst vil bygge med det du vil, og ikke bekymre deg om utslippet til byggematerialene, burde du vurdere aktivhus.

Passivhus

Passivhus er ganske likt aktivhus, men det skiller seg fra aktivhus på grunn av at det fokuserer mye mer på energisparing. Passivhus er hus som bruker minst mulig energi. Dette gjør de ved hjelp av god isolering, og at varmen gjenbrukes ved hjelp av ventilasjonssystemet. Husene må også være tette og godt isolerte.

Hovedfokuset når det kommer til minst mulig bruk av energi, er energibruken til oppvarming. Dette ser man jo når man betrakter de metodene huset utnytter som vi nevnte overfor.

I Norge finnes det en egen standard for hva som kan kalles passivhus. Du kan selv finne dem; bare søk etter NS3700, og NS3701.

Passiv i passivhus kommer fra at huset bruker passive metoder for å ha et minst mulig strømforbruk til oppvarming.

Passivhus har fått kritikk for at de nesten ensidig fokuserer på å bruke minst mulig strøm til oppvarming, og ikke tenke over utslippet til byggevarene de bruker. Men de sparer fortsatt miljøet, siden jo mindre strøm man bruker, jo bedre er det.

Nullutslippshus

Nullutslippshus, eller Zero Emission Buildings (ZEB) er hus som rett og slett ikke forbruker energi.

Når man skal finne ut om et hus er et nullutslippshus, må man sette opp et regnestykke. I dette regnestykket må du ha med alt, inklusive utslippet under produksjonen av byggematerialene, utslipp under bygging, utslipp under drift, og utslipp under rivning når huset en dag skal kondemneres. Hvis du får dette til å bli null, så er huset et nullutslippshus.

Men hvordan skal man få tilbake det utslippet som blir brukt? Tenker du kanskje. Jo, det er faktisk veldig enkelt. Det er ikke vanskeligere enn at man må produsere naturvennlig strøm, som oftest ved hjelp av solcellepaneler. Innen et års tid så må huset ha produsert såpass med strøm at det vil dekke de tidligere nevnte energi-utslippene, og først da vil det bli et nullutslippshus.

Nullutslippshus er for deg som bryr deg skikkelig om miljøet, men ikke er redd for å ta ordentlige tak når det kommer til energi-generering.

Hvorfor bruke betong?

Det er anbefalt å bruke betong når man bygger, i stedet for det mer populære treverket. Men hvorfor burde man bruke betong? Her er grunnen:

Betong er ganske vanskelig for naturen å bryte ned ved hjelp av elementer som nedbør, sol, vind og frost. Betongen har lang levetid, som da fører til at man ikke må bytte ut så ofte. Betongen er også veldig vanskelig å skade i forhold til tre, så i naturkatastrofer og lignende så vil betongen klare seg bedre. Selv kraftig uvær vil gi mindre behov for reparasjoner enn det ville være med trebygg.

Bygge med betong

Men hvordan skal man egentlig bygge hus med betong?

For at man skal bevare betongs gode egenskaper lengst mulig, er det anbefalt å ikke dekke betongen med paneler eller himlingsplater. Hvis man lar betongen være synlig og «puste», man kan jo selvfølgelig male eller lignende, vil den bevares mye lengre.

Det er også viktig å velge god betong med lang varighet og levetid. Da slipper du vedlikehold av betongen før mange tiår etterpå.

About

Comments are closed.