Sand er ikke bare sand

NOBI Voss har et eget sandtak hvor vi produserer sand i ulike graderinger, eller størrelser på de enkelte sandkornene. Vår sand lages av større steiner og steinblokker som knuses og deretter siles, filtreres og sorteres på størrelse. Men sandkorn stammer ikke alltid fra stein.

I et grustak, som det vi har på Voss, vil knusemaskiner bryte større steinstykker ned til ønsket størrelse av sandkorn.
Definisjonen på sand er at det er mindre enn pukk og grus. Sandkorn har en diameter fra 0,625 millimeter til 2 millimeter. Hvis du gnir sand mellom fingrene føles de ruglete og grove, og du kan skade deg selv hvis du lager nok friksjon.

Tradisjonelle bruksområder

Sand er et veldig anvendelig og takknemlig materiale å jobbe med. Her i Norge bruker vi sand til en rekke ting, og langt fra kun til bygge- og støype-formål.

Reparasjoner av strender blir gjennomført ved hjelp av sand. Hvis en naturkatastrofe som flom eller storm har ødelagt en strand, kan man tilføye ny sand på stranda for å reparere den. I Norge har vi fått en egen næring hvor sand fra naturlig store deponier i havet graves opp fra havbunnen, f.eks fra Vestlandet, og deretter fraktet på lektere til private sjøeiendommer, da gjerne på Sør-Østlandet. Her kan den tilkjørte sanden utgjøre en ny sandstrand til glede for framtidige generasjoner badegjester.
Siden vi er inne på dette med badestrender; det å bygge sandslott fordrer også at man har sand tilgjengelig, logisk nok! Barn i alle aldre kan ha mye gøy med å bygge sandslott, og i utlandet arrangeres egne sandslott-byggekonkurranser for voksne med svært voksne premieutbetalinger. Forskere mener at det å bygge sandslott har en svært beroligende og god terapeutisk effekt på oss.

Produksjon av murstein er en annen av de mer tradisjonelle bruksområdene til sand. Sand er en viktig del av mursteinblandingen, der sand og leire støpes til murstein.

Produksjon av betong. I likhet med produksjonen av murstein, er sand en veldig viktig del av blandingen som senere blir til betong. Sand er ofte hovedingrediensen når man skal produsere betong.

Produksjon av glass. I likhet med produksjonen av murstein og betong, er sand en viktig del av blandingen som skal bli til glass. Sand er faktisk hovedingrediensen i vanlig glass. Sanden endrer form og fasong gjennom ekstrem oppvarming til den antar flytende form; nesten som smeltende lava-stein ut av en vulkan.

Maling. Hvis man blander sand med maling vil malingen få en grovere følelse når den tørker, og hvis du maler gulvet vil sandkornene sørge for anti-skli overflate.

Veiarbeid. I likhet med salt og grus kan også sand brukes på isete veier for å forbedre kjøreforholdene og øke friksjonen til bildekkene. Sand og grus i ulike størrelser brukes dessuten for å bygge opp veitraséer før asfalt legges på toppen. Sanden gir både stabilitet, fleksibilitet og drener vekk overflatevann fra nedbør osv.

Skjellsand. Mange norske huseiere, kanskje særlig på regntunge Vestlandet, vil oppleve at plenen sin er dominert av mosevekst i stedet for tradisjonelt gress. Dette skyldes gjerne at surheten, dvs pH-verdien, i jordsmonnet er forskjøvet. Ofte pga industriforurenset røykutslipp nedover på kontinentet som gir sur nedbør når regnskyene ankommer Norge. Da vil en god løsning være å strø skjellsand på plenen. Denne sanden består av knuste skjell fra sjøen, er oppbygd av kalk, og motvirker surheten i øvre jordsmonn av plenen din.

Sand mine ord; sand i maskineriet

Ser vi utenlands finner vi enda flere bruksområder for sand.

I utlandet er gårdsbruk gjerne storforbrukere av sand. Sand er et ideelt gjødslingsmateriale for vekster som vannmeloner, fersken og peanøtter. Siden sand har en ypperlig vanndreneringsfunksjon er det perfekt for intens gårdsdrift der det blir vannet mye.

Akvarier er også gjerne avhengige av å benytte sand på bunnen. Hvis du noen gang har sett et akvarium har det mest sannsynlig vært sand i bunnen av det. Dette er ikke bare fordi det ser fint ut, men danner vekstområder for planter og plankton fisken trenger. I saltvannsakvarier er det helt nødvendig å bruke sand, siden sanden etterligner aragonittsanden som hadde oppstått på naturlig vis i havet, der skalldyr og koraller produserer dem naturlig.

Siden vi prater om havet og saltvann; sand kan også benyttes for å bygge kunstige rev. Hvis man pakker sand inn i geotekstil kan man bruke det som grunnmuren for et nytt, kunstig rev.

Kunstige øyer er et annet bruksområde for sand. Hovedsakelig i den persiske bukt, lager de kunstige øyer ved hjelp av dumpe store mengder sand fra ørkenområdene sine, og ut i havet.

Tog. Motoroperatører og togoperatører bruker faktisk sand for å forbedre friksjonen til hjulene på toget. Spydige tunger ville kanskje si dette var noe våre hjemlige NSB også burde vurdert for å få bukt med de periodevise forsinkelsene i Oslo-området. Men mer sand i maskineriet er vel neppe det som trengs der…

About

Comments are closed.