Om betongelement

Hvis du har tenkt å bygge hus, eller hvilket som helst annet bygg for den saks skyld, har du nok kommet over ferdigelementer, eller mer spesifikt ferdigelementer av betong.

Hva er fordelene med å bruke ferdigelementer av betong? Hva er ulempene? Hvordan setter man opp slike ferdigelementer?

Fordelene med ferdigelementer av betong

Fordelene med å bruke ferdigelementer av betong er mange – og åpenbare.
For det første sparer man mye tid. Der du normalt ville ha brukt lang tid på å støpe betongen og vente på at den tørker, kan du bare sette den sammen som et IKEA byggesett.

Betongelementer får du transportert direkte til byggeplassen din. Du trenger bare å bestille, enten på nett eller via en fysisk fagforhandler i nærområdet ditt.

Etter at betongelementene er levert, er det bare å reise dem opp og sette dem sammen. Til dette arbeidet trenger man som oftest en heisekran. Denne tjenesten er vanlig å få levert sammen med selve elementene.

Betongelement-leverandøren selv, eller profesjonelle murere i distriktet ditt, kan bistå med å sørge for at alle elementene blir forskriftsmessig reist og montert.

En annen opplagt fordel med å bruke ferdigelementer, er at det faktisk kan være billigere enn å støype dem selv. Her må du ta med i regnestykket både råmaterialene (sementen, sanden, sementblanderen, forskalingselementer, armeringsjern, kanskje innleid arbeidskraft for å hjelpe deg, osv osv.

Ulempene med betongelementer

Som du ser over her, er det en hel rekke med fordeler forbundet med å benytte betongelementer til å sette opp bygningen din. La oss likevel ikke glemme at det finnes noen ulemper også.

Den første ulempen er utvalget som tilbys. Selv om du vil finne et ganske stort og tilstrekkelig utvalg av betongelementer hos de fleste forhandlere, er det ikke gitt at du finner akkurat det du er ute etter!
I noen tilfeller kan du finne betongelementer som passer perfekt og er akkurat slik du vil ha dem. Men så får du kanskje ikke andre betongelementer med nøyaktig de målene du trenger. Da risikerer du å gå på en smell, siden det å få betongelementer spesiallaget kan være dyrt. Å sette sammen betongelementer fra flere forskjellige produsenter er kanskje heller ikke det lureste man kan finne på.
Den andre ulempen er transportering. Byggeplassen din må ligge såpass sentralt at lastebiler og bredtransport-trailere kommer helt frem. Skulle det vise seg å være umulig å frakte svære betongelementer nærmere enn f.eks 500 meter fra byggeplassen din, blir det fort både tidkrevende og ekstra kostnader til kraneløft den siste strekningen. I verste fall må kanskje veien og oppkjørselen din både utvides og forsterkes først til å tåle den ekstra vektbelastningen. Noe som igjen forsinker byggeprosessen og gir økte kostnader.

Alt etter hvilke byggeplaner du har, kan du risikere å måtte bruke ikke bare èn, men flere samtidige heisekraner på byggeplassen din for å løfte og balansere flere elementer i luften under monteringsarbeidet. Igjen kan dette være en kostnad du ikke hadde regnet med – eller en gang råd til å betale.
For ikke å glemme hensynet til eksisterende naboer også. I verste fall har dere feilberegnet arealet. Når tiden kommer for å heise betongelementene på plass på de ulike delene av tomta di, er det rett og slett ikke plass til å buksere store anleggsmaskiner rundt på området uten å komme i klem og konflikt med omliggende, eksisterende bygninger og andre fysiske begrensninger.

Vi ønsker alle lykke til med byggeprosjektene sine! Ikke vær redd for å planlegge for mye – et solid forarbeid kan spare deg for mye arbeid, kostnader og uforutsette kjempeproblemer når selve byggearbeidet starter!

About

Comments are closed.