8 ting du må vite om vedlikehold av murhus

Et murhus er ideelt for deg som ikke er så glad i å male. I forhold til trehus går det som oftest lang tid mellom hver gang man må male et murhus. Men du må være obs på flere andre forhold med murhus for å sikre det en lang og skadefri levetid.

Folk trenger hus, og hus trenger folk. Overlatt til seg selv og naturkreftene, vil selv de flotteste og mest solide murhus fort bli ødelagt. I verste fall hinsides hva som er forsvarlig å prøve å reparere etterpå. Her er et par ting du må vite om vedlikehold av murhus:

Rengjør grundig!

Når du først rengjører murhusets yttervegger / utvendige fasade, er det veldig viktig at du gjør dette grundig. Straks du oppdager uønskede vekster på muren – hiv på deg støvlene!
Når vi sier uønskede vekster, mener vi sopp, mose, alger, og lignede. Med mindre du selv elsker og ønsker en «overgrodd gammelt murhus»-look….??

Det er som sagt veldig viktig med en grundig rengjøring. Bruk renholdsprodukter som er designet for bruk på mur. For eksempel er det velegnet å bruke kraftvask. Når du setter i gang med rengjøringen, må du først skylle, så skrubbe om det er nødvendig, deretter skylle av restene.

Heller gift enn ugift

I tillegg til å vaske er det veldig viktig å bruke en god gift mot sopp og nye algevekster. Du vil så absolutt ikke at de kommer snarlig tilbake!

Noen slike giftmiddel må brukes en uke før vaskingen, slik at du lett kan skylle dem vekk. Eller slik at de allerede er borte når du setter i gang med vaskingen. Andre produkter må brukes etter vask, for å danne et beskyttende lag på veggen og skjerme mot fremtidige invasjoner av ugresset. Les bruksanvisningen på giftpakken nøye.

Det er veldig viktig å ta en grundig vask hvis du skal male på nytt, siden du ikke vil ha uønsket vekst eller støv og skitt under malingen! Da flasser den av før du aner det.

Male fasaden

Det varierer veldig hvor ofte man trenger å male et murhus. Det koker som oftest ned til hvordan forholdene er der du bor, spesielt hvor fuktig det er. Hvis du for eksempel har dårlige takrenner, og regnvann renner fritt nedover veggen, må man male oftere enn om det ikke gjorde det.

Når du maler så er det ekstremt viktig å bare benytte maling som er egnet for murhus. For guds skyld ikke bruk olje- eller akrylmaling! Sjekk utvalget hos dine lokale forhandlere.

Hvis du skal male oppå ny puss eller mur, anbefaler mange fagfolk på det sterkeste å bruke silikatbinder og male med silikatmaling. Denne binder seg veldig godt på muren, og vil gi strålende resultat. Senere kan du gjerne benytte den malingen du selv måtte ønske, men så tidlig som mulig er det anbefalt med silikatmaling og silikatbinding.

Småreparasjoner

Hvis du må reparere murveggen er det veldig viktig å gjøre det før du begynner med noe som helst malearbeid. Har muren din sprekker bør disse umiddelbart fikses. Når du fikser muren er det veldig lurt å gjøre det nøyaktig, siden lys og skygge raskt vil avsløre eventuelle ujevnheter i veggen.

Vær obs på flass og flak

Har du et murhus vil du før eller senere måtte pusse huset for å få ned eventuelle flak. Med mindre du er veldig dreven innen feltet burde du oppsøke en håndverker.

Det er viktig å finne ut av årsaken til flasset, og forhindre det i å skje igjen.

Vannskade

Muren kan ta veldig mye skade av vann, så her er det er viktig å sikre seg! Invester i en god takrenne, og sjekk for vannskader årlig.
Har du overtatt huset ditt brukt fra tidligere eier? Ta deg tid til å sjekke dreneringsarbeidet rundt grunnmuren. Kanskje var dette godt nok utført for 50-100 år siden, men i dårlig forfatning i dag?
Sørg for at ikke DU blir den første som får overfylt kjeller neste gang det blir ekstremflo, flom eller ekstremregnvær i nabolaget ditt! Dette er særlig viktig om huset ligger ned i ei dumpe eller i en skråning, utsatt for det som måtte komme av vannflom fra høyere punkt i omliggende terreng.

Det er også en god leveregel å spare opp litt penger på bufferkonto slik at du har råd til en eventuell vannskadereparasjon hvert femte eller tiende år.

Rutinesjekk muren

Spesielt med eldre murhus, kan det være en god ide å sjekke muren en gang i blant for eventuelle problemer. For å sjekke hvor sterk muren din er, skrap en kniv forsiktig langs kanten. Hvis muren smuldrer eller begynner å flasse, er det på tide med litt reparasjoner.

Unngå vakre klatreplanter

I varmere strøk, som sørover i Europa, er det ofte vanligere med murhus enn med trebebyggelse. Mange steder er de gamle, flotte stein- og murbygningene blitt enda vakrere å se på, pga grønne klatreplanter som strekker seg fra gatenivå og gjerne dekker hele veggen helt opp til oppunder taket.

Dette er estetisk nydelig å se på, og forårsaker kanskje ikke stor skade i Syden. Men her i nord kan dette ødelegge huset ditt fullstendig!
Klatreplantene har små røtter på greinene som forsøker å trenge seg inn i et hvert ørlite hull og sprekk i veggfasaden. Dette for å forhindre at greinene faller ned etter hvert som den vokser, veier mer og strekker seg videre opp og utover.
I vår del av verden vil disse småsprekkene fylles med fuktighet om høsten og fryse til is om vinteren. Isen utvider seg i forhold til vann, og sprekkene blir bare større og større. Vannet trenger etterpå dypere og dypere inn. Unngår dette før hele murhuset ditt må totalrenoveres!

About

Comments are closed.